Netwerken of feesten?

Vanochtend in de trein viel mijn oog op een interview in De Pers met Peter Kan, organisator van het VRIJ Festival in Amsterdam. Afgelopen dagen heb ik al enigszins jaloers gekeken naar alle Facebook berichten waarin de één na de andere vriend aangaf dat ze vandaag dit, uiteraard erg gezellige, feestje op het programma hadden staan. Maar ja, ik had andere plannen, dus mij hoor je niet klagen. Of toch wel?

“Wij zeggen tegen werkgevers: geef je werknemers vrij om naar het event te komen. Iedereen weet dat de beste ideeën niet achter de computer ontstaan, maar door sociale interactie,” vertelt Kan in De Pers. Nu ga ik toch opeens aan mijzelf twijfelen. Heb ik nu een goed netwerkmoment gemist? Had ik hier toch bij moeten zijn puur en alleen om professioneel te netwerken? In mijn optiek was het gewoon een leuk feestje, waar ik professioneel niets aan zou missen.

Op de website van VRIJ kom ik de volgende tekst tegen:

VRIJ is een gedachtegoed dat mensen de vrijheid biedt om open te staan, plezier te maken, elkaar uit te dagen en te inspireren. (…) Juist door even op een andere plek te zijn en in een andere sfeer te komen, ontstaat vernieuwing. (…) Vernieuwing komt tot stand door interacties tussen mensen, situaties en gedachten. VRIJ wil vernieuwing stimuleren, wil de gebaande paden een beetje opschudden, vastgeroeste waarheden een zetje geven. Niet rebellerend, maar vanuit positiviteit, energie, plezier en creativiteit.

Een mooie gedachte. En ik kan mij er ook wel in vinden. Niets heerlijker dan op zijn tijd even op een andere plek te werken, andere mensen te ontmoeten, even lekker te filosoferen over je vakgebied (of misschien wel een hele andere) met andere professionals. Dit is natuurlijk een vorm van vrijheid. Vrijheid om jezelf op een andere manier in te zetten, dan je dagelijkse werk op kantoor. Ik geloof ook wel dat je daardoor meer open gaat staan voor andere ideeën, wat natuurlijk erg goed kan bijdragen aan je creativiteit. Bovendien gaat het idee helemaal mee in de gedachte van Het Nieuwe Werken, waarin ook wordt aangestuurd op andere manieren van werken, waarin je flexibeler, vreatiever en effectiever kunt werken.

Of VRIJ festival nu echt het moment gaat zijn waar je de meest goede contacten voor je werk gaat tegenkomen, vraag ik me nog steeds een beetje af. Ik ben benieuwd of de mensen die er wel heen gaan, dit zullen beleven en ik voel een klein experimentje aankomen. Misschien moet ik het eens gaan testen op één van de volgende VRIJ feestjes. Het is tenslotte vrijdag en time to go out!

Dit artikel verscheen eerder op ikki.nl


Visit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our Feed