Hoe een overtuigd Volkskrant-meisje NRC-lezer werd

Ik zit op dit moment de derde aflevering van de documentaire reeks Iedereen Journalist van de NTR te kijken. De eerste twee afleveringen hebben me niet echt kunnen raken. Het voelt alsof de makers deze serie als heel vernieuwend hebben willen neerzetten. Dit is helaas om meerdere redenen hopeloos mislukt naar mijn mening.

Iedereen journalist
Deze uitspraak doet misschien vermoeden dat ik tegen de gedachte van de nieuwe journalistiek, waarin iedereen journalist is, ben. Het tegendeel is waar. Eigenlijk ben ik heel optimistisch over de hedendaagse journalistiek. Ik geloof dat de journalistiek juist steeds leuker en mooier wordt met alle nieuwe technieken. Iedereen kan journalist zijn, waardoor het veel gemakkelijker is mensen van het laatste nieuws op de hoogte te houden. Het kan niet altijd zo zijn dat een journalist op het moment van de nieuwsgebeurtenis precies op de juiste tijd op de juiste plaats is. Het is echter wel bijna altijd zo dat hier op dat moment iemand is, gewoon een toevallige voorbijganger. Met een smartphone kan deze persoon journalistiek bedrijven. Gewone mensen helpen om de journalistiek sneller te maken, om elke gebeurtenis de kans te geven nieuws te worden.

Opwinding en onderzoek
Toch vind ik niet dat een toevallige voorbijganger die een filmpje op YouTube plaatst, dezelfde waarde heeft als een vakbekwame journalist. Wel ben ik heel blij met deze persoon en dan niet alleen omdat ik zo heel snel mijn enorme nieuwsgierigheid kan bevredigen. Het mooiste hieraan vind ik dat journalisten hierdoor kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. Ik kan me nog goed het herschrijven van persberichten herinneren uit mijn studietijd. Verschrikkelijk vond ik het. Een zogenaamd ‘moetje’, waarbij ik niets van mijzelf kon laten zien. Mijn hart ging sneller kloppen voor een stevig stuk onderzoeksjournalistiek. Een gedegen onderzoek, waarbij je de kans kreeg meerdere belangrijke personen aan een kritisch interview te onderwerpen en diep in de materie te duiken.

NRC Reader direct naast nu.nl
Ik hou van de nieuwe vormen van dagbladen, ik hou van mijn NRC Reader, maar ook van nu.nl. Nu.nl bezoek ik voor mijn snelle nieuws, om op de hoogte te blijven van de laatste gebeurtenissen. NRC Reader voor de diepgang. Deze krant heeft mij, met hun werkelijk prachtige app waarbij ik dagelijks de mooiste artikelen tegen een klein prijsje op mijn iPad krijg, van een overtuigd Volkskrant-meisje een NRC-lezer gemaakt. Doordat het snelle nieuws meer en meer uit handen van de burgerjournalistiek komt, kan de journalist zijn tijd gebruiken voor het echte werk. Voor opinie, voor reportages, voor al het moois dat de journalistiek kan bieden.

Journalisten moeten daarom niet bang zijn voor de nieuwe journalistiek, ze moeten het omarmen. Ga online, ga de interactie aan, specialiseer jezelf, hou je niet vast aan oude patronen, maar ga mee in de nieuwe manier van journalistiek. Deze nieuwe journalistiek is namelijk prachtig…


Visit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our Feed